De energietransitie: samen werken aan boven- en ondergrondse energielandschappen

Begin

10-04-2019 om 13:30

Einde

10-04-2019 om 17:15

Maximaal aantal aanmeldingen bereikt, je kunt je niet meer aanmelden.

Locatie

Highlights

  • Johan van de Heijning (Antea Group) en Ellen Arts (gemeente Bergen) over de concentratie van groene energieopwekking in Energielandschap Wells Meer (gemeente Bergen) als  instrument om duurzaamheidsambities te realiseren. Zijn presentatie geeft antwoord op vragen als: Hoe neem je als gemeente regie in de energietransitie? en Hoe kun je de energietransitie inzetten als gebiedsontwikkeling en middel om waarde voor de samenleving te creëren?
  • Harmen van der Meulen (BTL Bomendienst) over de energietransitie als puzzel waarbij alle facetten van de buitenruimte, boven- en ondergronds, ruimte vragen. Met bijzondere aandacht voor bomen.
  • Samen 'Omdenken' van praktijkcases over een integrale aanpak van onderwerpen die de energietransitie raken (klimaatadaptatie, circulaire economie etc.) en de samenwerking tussen de onder- en bovengrond. Hierbij wordt het 'Omdenkspel' ingezet. 
  • Netwerkborrel om contacten te leggen en informatie en ervaringen uit te wisselen. Bij Stadswerk leert u van elkaar hoe het kan!

Achtergrond
De energietransitie leidt tot een grootscheepse verbouwing van onze leefomgeving. Een verbouwing en herinrichting die ons voor hoofdbrekens stelt, maar ook geweldige kansen biedt. Hoe zorgen we ervoor dat andere noodzakelijke ingrepen meteen worden meegenomen bij deze herinrichting? En hoe creëren we meer gezonde ruimte voor bomen, groen, fietsers en voetgangers?  In 2019 gaat Stadswerk u, onder andere tijdens bijeenkomsten in de Regio's, informeren en inspireren op dit thema.

Programma  
13.30 uur Inloop met koffie, thee en wat lekkers
14.00 uur
 
Opening en start door dagvoorzitter Menno Chang (Senior consultant flexibilisering energievoorziening bij Movares).
14.05 uur
 
Energielandschap Wells Meer - Johan van de Heijning (senior consultant Antea group) en Ellen Arts, Adviseur RO, gemeente Bergen.
  De Gemeente Bergen is bezig met de ontwikkeling van Energielandgoed Wells Meer.  De gemeente kiest hiermee voor een eigen, pro-actieve werkwijze, gericht op regie nemen, de samenleving betrekken en waarde creëren. Dit biedt deelnemers inspiratie om op een andere manier naar de grote opgave voor energietransitie te kijken. Niet alleen als doel, maar vooral ook een kans! Een voorbeeld van hoe je energietransitie kunt inzetten voor maatschappelijke, landschappelijke en economische doelen en burgers actief kunt betrekken bij de uitwerking van de energietransitie. Johan van de Heijning is als projectleider verantwoordelijk voor de programmatische, ruimtelijke, economische en technische uitwerking van het Energielandgoed. Meer achtergrondinformatie vindt u hier.       
14.30 uur
 
Bomen in de energietransitie - Harmen van der Meulen (Boomtechnisch Adviseur BTL Bomendienst)
  De energietransitie heeft direct invloed op de (her)inrichting van de publieke ruimte, bovengronds én ondergronds. Harmen van der Meulen gaat in op de omgang met het groen als levend materiaal en in het bijzonder bomen. Bomen leveren klimaatdiensten, ecosysteemdiensten, en dragen bij aan de (be)leefbaarheid van de buitenruimte. Hoe gaan we de puzzel leggen zodat alle facetten van de buitenruimte voldoende plek krijgen? Hoe gaan we om met knelpunten? Kunnen deze juist kansen worden? Daarnaast wordt een doorkijk gegeven richting de toekomst: welke rol kunnen bomen vervullen in de opgave die de energietransitie is?
14.55 uur Pauze
15.15 uur Omdenken van praktijkcases
  We gaan in groepjes aan de slag gaan met een drietal praktijkcases. Dit doen we door middel van het spel Omdenken. Doel van het spel is een probleem  om te denken naar een mogelijkheid. De drie cases die worden besproken zijn:
  In de huidige gemeentelijke organisatiestructuur is de impact op de (stedelijke) openbare ruimte van aardgasvrij in 2050 niet te managen. Hoe is dit om te denken? Menno Chang, Movares
  2. De ‘boven- en ondergrond’ zien elkaar eerder als lastig dan als samenwerkingspartners. Hoe is dit aan te pakken en om te denken naar een kans?
 

3. De gemeente Heerlen wil graag kleinschalige windmolens willen neerzetten als ‘landmarks’, om bewustwording te creëren rondom energietransitie. Op middenberm van de N281 of misschel wel bij de Woonboulevard. Dit zal de nodige weerstand oproepen bij omwonenden. Hoe ga je om met individuele belangen versus collectieve belangen, hoe kun je dit omdenken? Hans van er Logt, gemeente Heerlen

16.15 uur Korte terugkoppeling van de belangrijkste inzichten per case 
16.30 uur Borrel
17.30 uur Einde


Deze bijeenkomst is in het bijzonder interessant voor mensen werkzaam bij gemeenten, provincies, groenbedrijven, actief in beheer en ontwikkeling openbare ruimte, riolering, kabels- en leidingen. Deelnemers uit regio Limburg en Oost Brabant hebben voorrang.

Locatie Ligne
De bijeenkomst is in Ligne, dit is dé nieuwe ontmoetingsplek van Sittard, gelegen aan de rand van het oude centrum van Sittard. In Ligne liggen een bibliotheek, filmhuis, museum, hogeschool, zorgwoningen, appartementen, winkels en horeca.
www.ligne-sittard.nl.

Datum, locatie en kosten
Datum:         10 april  13.30 uur – 17.00 uur
Locatie          Ligne, Ligne 1, 6131 MT, Sittard
Kosten:         gratis voor gemeentelijke leden en leden van GPKL, overige leden €35,- en niet leden €295,-.

Aanmelden klik hier

Cookie-instellingen