Gebiedsexcursie Mobiliteit ‘OV-knooppunt Maastricht: bereikbaar en verbonden’ (GEANNULLEERD!)

Begin

08-04-2020 om 13:30

Einde

08-04-2020 om 16:30

Maximaal aantal aanmeldingen bereikt, je kunt je niet meer aanmelden.

Locatie

Gebiedsexcursie Mobiliteit ‘OV-knooppunt Maastricht: bereikbaar en verbonden’
Mobiliteit is een belangrijk vraagstuk richting de toekomst. Hoe houden we steden en regio’s bereikbaar en verbonden? Welke slimme alternatieven zijn er voor autoverplaatsingen? Wat kunnen Mobility Hubs bijdragen aan het tackelen van meer dan alleen het mobiliteitsvraagstuk? Hoe regel je ‘the first and last mile’ slim? Hoe kom je van een treinstation naar een OV-knooppunt? En hoe geef je samenwerking met allerlei stakeholders vorm richting mobiliteit met toekomst? Robert Coffeng (Antea Group) en Pascal Wauben (gemeente Maastricht) geven op 8 april in Maastricht de antwoorden. Aansluitend is er een praktijkexcursie waarbij u rondom OV-knooppunt Maastricht gaat zien hoe de gemaakte keuzes in de praktijk uitpakken.

Direct aanmelden

Aanmelden is niet mogenlijk vanwege de corona maatregelen!

 

 

 

 

 

 

Achtergrond
Mobiliteit is een belangrijk vraagstuk; nu en richting de toekomst. Hoe houden we steden en regio’s bereikbaar en verbonden? Het OV staat centraal in ‘Toekomstbeeld OV 2040’. Voor een hoogwaardig en modern openbaar vervoersysteem moeten komende jaren scherpe keuzes gemaakt worden. Dat betekent: in dichtbevolkt, stedelijk gebied een groot ov-netwerk met directe verbindingen naar drukbezochte plekken, kortere wachttijden en hogere frequenties. En in andere regio’s investeringen in nieuwe, gebruiksvriendelijke en slimmere voorzieningen die aansluiten op de behoeften van reizigers, zoals deelauto’s, zelfrijdende busjes en e-fietsvoorzieningen.

OV-Knooppunt Maastricht in de praktijk
Maastricht is door het Rijk geselecteerd voor het ‘Verdiepingsonderzoek OV Knooppunt’ als uitwerking van het Toekomstbeeld. Bijzondere aandacht gaat hierbij uit naar Maastricht als internationaal knooppunt. In Maastricht worden verschillende modaliteiten grensoverschrijdend met elkaar verknoopt. De tram naar Hasselt (in 2024), de drie-landen-trein naar Luik en Aken, het internationaal busstation (voor Flix, DB en KLM) en de gewenste IC-verbinding naar Brussel zijn hier goede voorbeelden van. Pascal Wauben van de gemeente Maastricht vertelt er deze middag alles over. En laat in en rondom het OV-knooppunt Maastricht zien hoe keuzes in de praktijk uitpakken.   

Programma
13.30 uur     Inloop op station Maastricht

14.00 uur     Start en welkom door dagvoorzitter  

14.05 uur     Presentatie Robert Coffeng, Senior adviseur Mobiliteit Antea Group
Robert verkent op een praktische manier met u algemene mobiliteitsontwikkelingen en de belangrijkste vraagstukken van vandaag en morgen. Aan bod komen onder andere Mobility Hubs (centrale plaatsen waar verschillende vervoersmodaliteiten worden aan geboden) en de relatie met OV-stations, de groeiende aandacht als het gaat om bereikbaarheid voor ‘the First and last mile’ in vervoerssystemen en de psychologie van verplaatsingen (het verschil tussen mobiliteit en bereikbaarheid).  

14.35 uur     Presentatie Pascal Wauben, Planoloog gemeente Maastricht
Pascal geeft een presentatie over het OV-knooppunt Maastricht. Hij vertelt daarin over de wens tot de ontwikkeling van dit gebied, de noodzaak tot én de ‘brede’ opbrengsten van de ondertunneling en de verbinding van OV-knooppunten met die in het buitenland. U krijgt antwoorden op een aantal belangrijke vragen. Wat maakt van een treinstation een OV knooppunt? Welke maatschappelijke doelen spelen hierbij een rol? Hoe werk je samen aan een (internationaal) OV knooppunt? U leert het belang van een beeldend verhaal en krijgt inzicht in verschillende aspecten die spelen in (het tot stand komen van) gemeentelijke samenwerking met ProRail en het ministerie. U gaat naar huis met kennis over het Handelingsperspectief als uitwerking van Toekomstbeeld OV en Actieagenda 2021.

15.05 uur     Pauze en klaarmaken voor excursie buiten

15.30 uur     Naar buiten voor praktijkexcursie OV-knooppunt Maastricht
Pascal Wauben begeleidt u in deze praktijkexcursie. Hij laat u zien hoe de gemaakte keuzes in de praktijk uitpakken. En hoe het project op veel meer domeinen dan alleen mobiliteit van waarde is.

16.30 uur     Afsluitende borrel
Zoals te doen gebruikelijk eindigen we met een netwerkborrel. Waar u contacten kunt leggen en kennis kunt uitwisselen en ervaringen kunt delen.

Datum, locatie en kosten
Datum: 8 april 13:30-16:30
Locatie: DIATO, station Maastricht, Stationsplein 27 Maastricht
Kosten: gemeentelijke leden gratis, overige leden € 35,00, niet-leden € 295,00

Aanmelden klik hier

Cookie-instellingen