Thema ochtend Klimaatadaptatie, water in de verharde omgeving - DEZE BIJEENKOMST IS VOL

Begin

21-10-2016 om 10:00

Einde

21-10-2016 om 14:00

Maximaal aantal aanmeldingen bereikt, je kunt je niet meer aanmelden.

Locatie

Venlo

Door de verwachte klimaatverandering gaan we te maken krijgen met extreem weer; temperaturen stijgen, de hoeveelheid neerslag en het aantal extreme buien neemt toe en we krijgen steeds meer te maken met droogte. Hoe managen we de gevolgen hiervan?

Op vrijdagochtend  21 oktober organiseren de gemeente Venlo en Stadswerk, regio Zuidoost Nederland, een bijeenkomst waarbij deze vraag centraal staat.

Programma

10.00 uur Inloop
10.30 uur Presentatie 1. Janette Bessembinder, KNMI, geeft een  inleiding over klimaatverandering
11.00 uur Presentatie 2. Klimaatadaptatie in de praktijk: Giel van Eck (gemeente Nederweert)
  vertelt over het project Waterklaar
11.30 uur Pauze
11.45 uur forumdiscussie met Janette Bessembinder, KNMI Giel van Eck, project Waterklaar
  gemeente Nederweert 
  Erik Boom (Senior Adviseur waterbeheer & riolering bij BuroBoot)
  Ir. Joop Spijker (Senior onderzoeker beheer bos, natuur en stedelijk groen,
  Wageningen Environmental Research –Alterra, operatie Steenbreek)
  Garmt Arbouw, Senior beleidsmedewerker / Ministerie IenM - Deltaprogramma
12.15 uur Netwerklunch
13.00 uur   Presentatie 3. Michel Weijers van de gemeente Venlo; over 'Cradle to Cradle
  met een rondleiding door het nieuwe Stadskantoor van de gemeente Venlo
14.00 uur Einde

Dagvoorzitter: Maarten Loeffen, directeur Vereniging Stadswerk Nederland

Over de presentaties
Janette Bessembinder (KNMI) over de Nationale strategie voor klimaatadaptatie
Op verzoek van het ministerie van IenM heeft het PBL (Planbureau voor de Leefomgeving) in samenwerking met het KNMI in kaart gebracht welke stappen nodig zijn om in 2017 tot een Nationale Adaptatiestrategie te komen. Janette Bessembinder, adviseur en projectleider bij het KNMI, vertelt over de resultaten. Ze schetst de aard van de klimaatveranderingen en biedt inzicht in de verschillende scenario’s waar gemeenten rekening mee kunnen houden.  

Giel van Eck (gemeente Nederweert) over project Waterklaar
We krijgen steeds vaker te maken met hevige neerslag. Ook neemt de hoeveelheid bebouwing en verharding in tuinen nog steeds toe. Het water kan hierdoor niet in de grond wegzakken, dit zorgt voor meer wateroverlast. Denk aan borrelende toiletten, straten die blank staan, ondergelopen kelders, tuinen en (laag gelegen) woningen. Vuil rioolwater in sloten, tuinen en woningen leidt tot milieuvervuiling, onnodige risico’s voor de volksgezondheid én onnodige zuivering van schoon water. Dit wordt meer regel dan uitzondering als we niet ingrijpen. Gemeenten nemen, samen met waterschappen, allerlei maatregelen om wateroverlast in wijken te voorkomen. Maar alleen samen met burgers kan er écht een verschil worden gemaakt. Het project ‘Waterklaar’ laat burgers zien wat ze zelf kunnen doen! Bijvoorbeeld de eigen tuin ‘waterklaar’  maken. Giel van Eck vertelt over het project en hoe burgers betrokken kunnen worden bij klimaatadaptatie.

Forumdiscussie
Naast Janette Bessembinder en Giel van Eck, nemen ook Erik Boom (Senior Adviseur waterbeheer & riolering bij BuroBoot),Ir. Joop Spijker (Senior onderzoeker beheer bos, natuur en stedelijk groen, Wageningen Environmental Research –Alterra-) en Garmt Arbouw, Senior beleidsmedewerker / Ministerie IenM - Deltaprogramma als panellid deel aan de forumdiscussie. Onderwerpen die aan bod komen zijn: wat komt er op ons af? Wat kunnen we doen? En voor wie is welke rol weggelegd?   

Michel Weijers over Cradle to cradle
Cradle to cradle (C2C) is een ontwerpfilosofie waarbij wordt uitgegaan van het principe dat afval gelijk is aan voedsel. Elke grondstof en elk materiaal moet volledig hergebruikt kunnen worden zonder dat het zijn waarde verliest. Na de lunch vertelt Michel Weijers over C2C en de toepasbaarheid van deze filosofie in de praktijk van alledag. 

Datum en tijd
21 oktober 2016, 10.00– 14.00 uur (inclusief lunch) 
Programma volgt

Locatie
Stadskantoor Venlo,
Hanzeplaats 1, 5902 RK Venlo

Kosten
€35,- voor leden van Stadswerk 
€75,-  voor niet-leden (exclusief BTW)
 

Cookie-instellingen