Slimme gemalen maken Rotterdam veiliger

31-05-2018

De gemeente Rotterdam heeft 1.100 gemalen in beheer die ervoor zorgen dat de stad droge voeten houdt. Vier collega’s ontwikkelden samen een betrouwbaar en uniek systeem waarbij microgemalen onderling kunnen communiceren, met grote voordelen voor de Rotterdammer.

Het ‘realtime’ systeem maakt storingen direct zichtbaar en bepaalt zelf wanneer gemalen in-en uitgeschakeld worden om zo slim om te gaan met energie. En trends kunnen automatisch worden uitgelezen en (binnenkort) gevolgd via een dashboard.

Noodzaak
De ontwikkeling van het nieuwe systeem werd ingegeven door noodzaak. Voor de besturing van de gemalen werden voorheen twee verschillende besturingssystemen gebruikt. Helemaal soepel liep dat niet. Bovendien zou het systeem dat gebruikt werd voor de 450 microgemalen of ‘strenggemalen’ (kleine gemalen die in een straat onderling verbonden zijn) vanaf 2018 niet meer worden ondersteund. Hoog tijd dus voor een andere oplossing. Anderhalf jaar onderzoek en een succesvolle pilot later is die er. Een innovatief nieuw besturingssysteem voor alle 1.100 gemalen in de stad, waarbij de strenggemalen onderling communiceren via een voedingskabel.

Snel oplossen van storingen
Het nieuwe, ‘real time’, systeem ontdekt en communiceert storingen in een gemaal direct. Zo kan er ingegrepen worden voordat de Rotterdammer een probleem ervaart. Ook andere afwijkingen worden snel ontdekt. Als een pomp te lang blijft draaien, is er iets aan de hand. Denk bijvoorbeeld aan lozingen van hemelwater op het rioolsysteem. Het systeem levert dagelijks 1 GB aan data op die uiteindelijk terechtkomt bij de centrale meldkamer. Waar voorheen berekeningen handmatig moesten worden uitgevoerd, kunnen trends nu automatisch worden uitgelezen. Deze informatie, binnenkort beschikbaar via een dashboard, helpt bij het bepalen van de prioriteiten in het risicogestuurde beheer.

Meer informatie?
Het hele artikel leest u hier. Meer weten over dit praktijkvoorbeeld of interesse in een presentatie? Neem dan contact op met Ronald van Kampen, beheerder gemalen gemeente Rotterdam: rr.vankampen@rotterdam.nl. Op de hoogte blijven van slim Rotterdams assetmanagementnieuws? Meld u dan online aan voor de #AssetAlert met regelmatig Rotterdamse praktijkvoorbeelden van assetmanagement.

Bekijk ook

Cookie-instellingen