Persbericht: Wageningen en Twello ontvangen boom en vaste plantenborder

09-11-2018

Na het behalen van “goud” in de nationale groencompetitie 2018 van Entente Florale Nederland kregen de gemeenten Wageningen en Voorst met de kern Twello gisteren een boom en een vaste plantenborder als geschenk.

Het bestuur van Entente Florale Nederland, de stichting die jaarlijks deze competitie organiseert, overhandigde deze beplanting als cadeau aan de beide gemeenten.

Boom
De bomen die werden geschonken door Boomkwekerij Udenhout zijn een Valse Christusdoorn (Gleditsia triacanthos ‘Skyline’) en een Honingboom (Sophora japonica ‘Regent’).

  • Gleditsia triacanthos 'Skyline' voor de gemeente Wageningen. In de herfst kleurt deze boom prachtig geel. De nieuwe boom wordt opgenomen in de plannen om het busstation in Wageningen groener te maken. Door meer groen, planten en bomen toe te voegen wordt het busstation een plek die fijner is om te verblijven. Meer groen voorkomt hittestress, geeft in de zomer schaduw en beschutting en vergemakkelijkt waterafvoer bij hevige regenval. Enkele van deze voordelen zijn ter illustratie als kaartjes in de boom gehangen.
  • Sophora japonica 'Regent’  voor de gemeente Twello. Deze boem bloeit in augustus zeer rijk.

Green to colour
Naast de boom ontvangt de gemeente Wageningen binnenkort ook een vaste plantenborder van het Green to Colour® concept van Griffioen Wassenaar. Deze border wordt bij de boom geplant. Deze vaste planten uit dit concept bieden een kleurrijke uitstraling en leveren een bijdrage aan de biodiversiteit.

Prairie Garden
De gemeente Voorst ontving de vaste planten van het  Prairie Garden ‘Gold’® concept van Lageschaar Vaste Planten. Dit mengsel is speciaal samengesteld voor het lokken van bijen en vlinders.

Juryrapporten
Op 20 september behaalden de gemeenten Wageningen en Voorst met de kern Twello “goud” in de nationale groencompetitie van Entente Florale Nederland. De onafhankelijke jury van Entente Florale viel op dat deze Gelderse plaats een groene stad is met brede straten, overwegend laagbouw, grote tuinen, uitgestrekte bossen en een veelzijdig landschap. Juryvoorzitter Johan Vlug (categorie steden) zei daarover: ‘Wageningen bezit een voorbeeldig klimaatplan en stimuleert duurzame inrichting in samenwerking met bewoners en bedrijven.’   

Twello is met recht het groene hart van de gemeente Voorst, concludeerde de jury. Juryvoorzitter Corrine Ockhuijsen (categorie kleine steden & dorpen): ‘Wat opviel, is dat de integrale gebiedsgerichte aanpak van de gemeente bij ruimtelijke ontwikkelingen sterk is. Het landschap en cultuurhistorie zijn daarbij de leidende principes. Twello is een fraaie groene kern met een groot divers bomenbestand. Ecologisch beheer, behoud en versterking van waardevolle landschapselementen en biodiversiteit krijgen veel aandacht.’

Twello:
De boom in Twello (gemeente Voorst) werd geplant door wethouder Hans van der Sleen (links)  en Jaap Spros, voorzitter Entente Florale.


Wageningen:
In Wageningen werd de boom geplant door Thomas de Ruiter (Boomkwekerij Udenhout), Jaap Spros (voorzitter Entente Florale), Dennis Gudden (wethouder Wageningen) en Wout Veldstra (voorzitter Operatie Steenbreek).

Bron: Entente Florale

Bekijk ook

Cookie-instellingen