Zoetermeer meest bijvriendelijke gemeente van Nederland

22-11-2018

Zoetermeer is door Nederland Zoemt uitgekozen tot meest bijvriendelijke gemeente van Nederland. Zoetermeer is daarmee de eerste gemeente die deze titel krijgt. Horst aan de Maas en Sint Anthonis eindigden respectievelijk op de tweede en derde plaats.

In Zoetermeer is een groot deel van de vaste planten en heesters bijvriendelijk. Dat betekent dat ze voor bijen een goede bron voor nectar en stuifmeel zijn. Daarnaast heeft de stad de laatste vijf jaar ruim 3200 bijvriendelijke bomen geplant en wordt het openbaar groen bijvriendelijk beheerd, door bijvoorbeeld minder te maaien. Zoetermeer doet verder veel richting bewoners, zoals maandelijks een stuk over de bij in het streekblad, bijenhotels maken in de dagopvang, lezingen en groenadoptie.

Prijs
Zoetermeer is een van de 43 bijvriendelijke gemeentes in Nederland. Een bijvriendelijke gemeente voldoet aan de criteria voor bijvriendelijk beheer, door onder andere te zorgen voor jaarrond bloeiende planten, bijvriendelijk beheer en nestgelegenheid voor wilde bijen. De prijs voor Zoetermeer bestaat uit 50 m2 biologische bloembollen en een groot bijenhotel. De prijsuitreiking is begin december.

Groeien
De lijst van bijvriendelijke gemeenten blijft groeien. Inmiddels zijn er 43 bijvriendelijke gemeenten en nog eens 11 gemeenten hebben zich aangemeld. Die worden op dit moment beoordeeld. Nederland Zoemt roept alle andere gemeentes op zich ook in te zetten voor de wilde bijen en zo ook een bijvriendelijke gemeente te worden.

Nederland Zoemt
Nederland Zoemt is een project van LandschappenNL, Naturalis, IVN en Natuur & Milieu en is mogelijk gemaakt dankzij een extra bijdrage van de Nationale Postcode Loterij. De organisaties willen het voedselaanbod en de nestgelegenheid voor wilde bijen in Nederland structureel vergroten. Het gaat namelijk niet goed met de wilde bij, de helft van alle 358 soorten is bedreigd. Van het groente en fruit dat wij eten is 80% afhankelijk van bestuiving door bijen en andere insecten.

Kijk hier de livestream terug van de bekendmaking

Bron: www.natuurenmilieu.nl 

Bekijk ook

Cookie-instellingen