Gemeente Amsterdam tekent drie greendeals in infrasector

11-01-2019

Wethouder Sharon Dijksma tekende donderdag 10 januari namens de gemeente Amsterdam op een bouwplaats aan de Recht Boom sloot, waar met electrische hulpmiddelen een kademuur wordt vervangen 3 green deals: Het nieuwe draaien, Duurzame logistiek in de bouw en de Greendeal Duurzaam GWW 2.0:

duurzaamheid business as usual in alle aanbestedingen voor spoor-, grond-, water- en wegen bouwprojecten. Drie greendeals die elkaar versterken. Ze zijn ambitieus en beschrijven nauwkeurig welke prestaties van de deelnemers wordt gevraagd.

Als dat lukt dan wordt er ook heel wat gerealiseerd en gepresteerd. Het Economisch Instituut voor de Bouw becijfert dat in 2023 ruim 17 miljard wordt uitgegeven aan nieuwbouw en herstel in de GWW sector. En…. niet het rijk maar de lagere overheden zijn daarbij de grootste opdrachtgever. 

Hopelijk doet het goede Amsterdamse voorbeeld, goed volgen want er een te klein aantal gemeenten heeft haar hand-tekening onder deze deals gezet. Dat kan beter.  Samen moeten we de ambitie hebben om de stap “ van club naar beweging” te zetten. Dat is ook nodig Nederland 2050 circulair te realiseren. Het accent ligt nu sterk op de noodzakelijke reductie van emmissies maar Circulaire economie behelst meer. Stadswerk en NVRD hebben daarvoor een mindmap gemaakt met als boodschap: Iedereen kan beginnen en overal kun je beginnen. De mensen van de praktijk maken het verschil!

Bekijk ook

Cookie-instellingen