Werken aan de slimme stad met de Smart City Guide

13-01-2021

De langverwachte Smart City Guide van de Swiss Federal Office of Energy heeft het daglicht gezien. Een interessant naslagwerk voor iedereen die wil werken aan een slimme stad, in het bijzonder binnen kleine en middelgrote steden.

Een team van de Zurich University of Applied Sciences heeft, in opdracht van het SFOE SwissEnergy-programma, onderzoek verricht naar de ontwikkeling van slimme steden in Zwitserland. Daarbij is veel aandacht besteed aan een aantal ‘pionierssteden’, zoals Winterthur, Pully en Zug. Het resultaat is volgens de onderzoekers zelf een blauwdruk voor de ontwikkeling van smart cities van A tot Z.

De totstandkoming van een slimme stad
In drie fases laat deze gids zien hoe een smart city opgezet en gepromoot kan worden met behulp van pilotprojecten, hoe een holistische strategie ontwikkeld kan worden en hoe men deze strategie voor een langere termijn vast kan leggen in de stad. Voor elke fase worden nuttige of nodige projecten en stadia omschreven.

In de gids komen methoden aan bod die zichzelf hebben bewezen in hun respectievelijke fasen. Ook worden uitdagingen die zich potentieel kunnen voordoen aan de kaak gesteld. Onderwerpen die langskomen zijn o.a. financieringsmogelijkheden, pilotprojecten, manieren om burgers te betrekken, de reorganisatie van administratieve structuren en PR-activiteiten. Dit alles wordt ondersteund met behulp van talloze voorbeelden en verwijzingen.

U kunt de Engelstalige pdf van deze ‘Guide to the Implementation of Smart City Initiatives in Switzerland’ op deze site downloaden. Onderaan de pagina vindt u ook Duitse, Italiaanse en Franse varianten van de gids.

Bekijk ook

Cookie-instellingen