Aandacht voor vergroening en verduurzaming tuinen op RTL4

15-02-2021

Vanaf zondag 14 maart 2021 gaan Lodewijk Hoekstra en weervrouw Helga van Leur in het RTL4-programma ‘Lodewijks Groene Geluk’ op pad om mensen te helpen bij het vergroenen en verduurzamen van hun eigen leefomgeving.

Van geveltuintjes en gezamenlijke binnentuinen tot balkonnetjes, hele groene straten en dakterrassen: Lodewijk en Helga laten op een positieve en inspirerende manier zien hoe je hier ook zelf je steentje aan kan bijdragen. Elke week staat één project centraal dat van A tot Z gevolgd wordt.

Lodewijk Hoekstra, de bekendste en ‘groenste tuinman’ van Nederland, houdt zoveel van de natuur dat hij zijn kennis en liefde voor groen graag met heel Nederland wil delen. Zijn missie: ons land groener maken en mensen bewust maken van het feit hoe ze, relatief simpel, hieraan zelf kunnen bijdragen.

Lodewijk Hoekstra: “Nederland moet groener en duurzamer en dat begint in de eigen achtertuin. Met de uitdagingen op het gebied van klimaat, gezondheid en biodiversiteit hebben we groen hard nodig en elke tuin telt. Dat het vergroenen van tuinen ook nog eens leuk is om te doen en niet altijd veel geld hoeft te kosten is dan mooi meegenomen.”

Weervrouw Helga van Leur zet zich al jaren in als ambassadeur van klimaat, duurzaamheid en gedrag. Door inzicht te krijgen in de urgentie, de mogelijke oplossingen en de weerstand vanuit ons brein wordt het makkelijker stappen te nemen om onze leefomgeving te vergroenen.

Waar Lodewijk door zijn jarenlange tuin- en groenervaring zijn kennis over beplanting en toepassingen kan delen, vult Helga van Leur aan met op oplossingen die weers- of seizoensgerelateerd zijn én gaat ze het gesprek aan met ontwikkelaars van (nieuwe) duurzame of groene producten. Dit hangt altijd samen met het project waar ze die week mee bezig zijn.

De mensen bij wie Lodewijk en Helga langsgaan geven zichzelf of hun project op, ze moeten echter zelf helpen bij de uitvoering ervan. Vaak ook geholpen door familie of buren. Hierdoor wordt duidelijk dat je geen expert hoeft te zijn om zelf het verschil te kunnen maken. Helga van Leur: “Een groene omgeving helpt ons bij de uitdagingen van een veranderend klimaat. Verduurzamen begint klein en dichtbij huis."

Lodewijks Groene Geluk is vanaf zondag 14 maart 2021 in een wekelijkse frequentie te zien bij RTL4 (17.30 uur), met elke week een herhaling vanaf zaterdag 20 maart 2021 (10.30 uur, RTL4). Meer informatie over Lodewijks Groene Geluk, tips en inspiratie voor het vergroenen en verduurzamen is te vinden op www.lodewijksgroenegeluk.nl, alsook op Instagram, Youtube en Facebook.

Bekijk ook

Cookie-instellingen