De Groene Stad en Ruyteninstituut introduceren IBR Vergroen™ Methodiek

23-02-2021

Stichting De Groene Stad en het Ruyteninstituut introduceren gezamenlijk de IBR Vergroen™ Methodiek. De methodiek maakt het mogelijk om op een efficiënte wijze een optimale groeninvulling te verkrijgen, binnen de kaders van te behalen integrale en duurzame doelstellingen.

UPDATE 04-03-2021: Op 18 maart 2021 organiseert Stadswerk een webinar waarin de IBR-methode uitgebreid aan bod komt. Wilt u meer weten? Klik hier.

De methodiek wordt ingevuld door IBR Vergroen Experts. De IBR Vergroen Experts zijn groenprofessionals met jarenlange internationale ervaring in dienst van aannemers of kwekers. In veel gevallen zijn het ook volledig onafhankelijk opererende zelfstandigen, waaronder landschapsarchitecten met dezelfde ervaring. In alle gevallen worden de Experts door het Ruyteninstituut gecertificeerd. De onafhankelijke kwaliteit van hun rapporten en uitgevoerde werken worden op kwaliteit en onafhankelijkheid door ditzelfde instituut bewaakt en gecertificeerd.

Vier fasen
De methodiek is opgebouwd uit drie (of optioneel vier) fasen. Allereerst vindt een observatie plaats van de huidige situatie. In de vervolgstap wordt een gedetailleerde visuele scan gemaakt van de huidige en gewenste situatie. Optioneel neemt de Expert hier een analyse van bewoners- of gebruikerswensen in op. De derde fase vormt het Vergroenplan. Hierin staat de optimale beplanting uitgewerkt, optioneel met een 2D- of 3D-visualisatie. De vierde, optionele fase bestaat uit de realisatie en het beheer van het plan, eventueel met een mogelijke certificatie op realisatie en/of beheer.

5x5 Integrale omgevingsopgaven
De 5x5 omgevingsopgaven vormen de kern van de Vergroen Methodiek. De hoofdopgaven bestaan uit klimaat, economie, welzijn, biodiversiteit en toekomstbestendigheid. Ieder punt is onderverdeeld in vijf sub-items, zoals droogteresistentie, beheerskosten, sociale interactie, streekeigenheid en circulariteit.

Hoe-vraag
De Methodiek komt geen dag te vroeg, zo legt Leon Smet namens De Groene Stad uit: “Iedereen ziet en hoort om zich heen dat we met zijn allen met de groene leefomgeving bezig zijn. Gemeenten, projectontwikkelaars, architecten en alle andere betrokkenen nemen het groen al vroeg mee in de planvorming bij nieuwbouw en renovaties. Als De Groene Stad worden we echter zeer frequent benaderd met de ‘hoe-vraag’. Een school wil graag een groen plein, maar weet niet waar te beginnen. En nadat de gemeente heeft besloten dat natuurinclusiviteit een vast onderdeel van alle projecten moet zijn, begint voor de direct betrokkenen de zoektocht naar de juiste route."

Voor De Groene Stad ligt hier een heldere missie, vertelt Smet. "Partijen met kennis en ervaring aan elkaar binden. Dat doen we met ons partnernetwerk en met het organiseren van evenementen. Daarnaast willen we meer en meer tools bieden."

IBR methode
Frits Ruyten van het Ruyteninstituut is geen nieuwe naam in de sector. De IBR methode komt van zijn hand. Deze methode maakt deel uit van de IBR Vergroen Methodiek. Uitgangspunt van IBR is dat – kort gezegd – minder, maar grotere bomen, struiken en onderbeplanting worden toegepast. Dit levert bewezen lagere onderhoudskosten op, terwijl het eindbeeld met de daarbij behorende groenrevenuen praktisch direct beschikbaar zijn. Het aloude motto ‘de juiste boom op de juiste plaats’ blijft hierbij een stelregel. De IBR methodiek hecht verder waarde aan een gelaagd plantsysteem. Boomlaag, struiklaag en kruidlaag.

Methodiek toepassen
Bedrijven of organisaties die een IBR Vergroenplan willen laten opstellen, of die zich als IBR Expert willen laten opleiden, kunnen contact opnemen met het Ruyteninstituut op info@ruyteninstituut.nl of (+31) 317 318 478 of via www.ibr-experts.nl. Het aantal plaatsen is beperkt. Partners van De Groene Stad ontvangen kortingen op de tarieven.

Basiscursus
Op 28 en 29 april 2021 zal er een IBR Vergroen basiscursus plaats vinden in het Belmonte Arboretum te Wageningen. De kosten zijn 1500 euro. Voor partners van De Groene Stad geldt een korting. Bij aanmelding voor 15 maart is er een vroegboekkorting. Aanmelden kan bij het Ruyteninstituut of via www.ibr-experts.com.

 

Bekijk ook

Cookie-instellingen