Wereld meteorologische dag: afwachten is geen optie

23-03-2017

Klimaatadaptatie is één van de vijf jaarthema’s van Stadswerk. En met reden. 2016 leverde een recordstijging van de temperatuur en een onverminderde stijging van de zeespiegel op. En volgens de Wereld Meteorologische Organisatie (WMO) zet het extreme weer en klimaat zich ook dit jaar voort.

De WMO zegt dit in een rapport dat het publiceerde in aanloop naar de Wereld Meteorologische Dag, die vandaag plaatsvindt. Het bevestigt dat 2016 het warmste jaar ooit was, met 1,1 graad Celsius boven het niveau in de pre-industriële periode en 0,06 graad boven het vorige record in 2015.

Gemeenten druk bezig
Deze stijging gaat gepaard met andere veranderingen in het klimaatsysteem. Zo bereikte de gemiddelde temperatuur van het zeeoppervlaktewater ook een recordhoogte, blijft de zeespiegel stijgen en was de ijsmassa op de Noordpool voor het grootste deel van het jaar ver beneden het gemiddelde. Met niveaus kooldioxide in de atmosfeer die voortdurend nieuwe records breken, wordt de invloed van menselijke activiteiten op het klimaatsysteem meer en meer duidelijk. Afwachten is dus geen optie. Veel gemeenten  zijn al druk doende met klimaatadaptatie en het verwezenlijken aan klimaatdoelstellingen. Stadswerk brengt komend jaar kennis en ervaringen bij elkaar tijdens divers bijeenkomsten over klimaatadaptatie. In onze agenda vindt u altijd een actueel overzicht.

Bekijk ook

Cookie-instellingen