Circulair ondernemen: essentieel voor het klimaat

03-07-2017

Nederland maakt werk van circulaire economie. Overheden en wetenschappers zijn het erover eens: bedrijven moeten circulair gaan werken om de impact op het milieu te verminderen. Probleem is: ze zien het nog niet zo zitten, zo blijkt uit het onderzoek ‘Eén zwaluw voorspelt veel goed’ van Jan Jonker.

Jonker en zijn team bekeken de stand van ‘circulaire’ zaken bij bijna 5.000 bedrijven. Slechts een handvol bedrijven bleek volop met de circulaire economie bezig. Belangrijkste oorzaak? Het sluiten van kringlopen is te ingewikkeld voor veel bedrijven.

 

Geld verdienen

Ondernemers willen geld verdienen en dat lukt niet vanzelf in de circulaire economie. Maar het is wel mogelijk en de winst gaat verder dan geld. Volgens de onderzoekers willen mensen graag werken bij dit soort ondernemingen. Maar dan moeten ondernemers wel iets durven. Om de doelstellingen van de overheid te halen, namelijk een 100 procent circulaire economie in 2050, moet het besef bij organisaties ontstaan dat circulaire economie goed is voor de toekomst van hun onderneming. Nu beginnen is slim, want dan kunnen zij hun bedrijf erop inrichten. Nog voordat het door de overheid verplicht wordt.

 

Ga samenwerken

Organisaties moeten hun grondstofketens sluitend krijgen. Dat kan door samenwerking op te zoeken en te bekijken wat gezamenlijke toegevoegde waarde is. Om van daaruit samen nieuwe business te ontwikkelen. Circulaire economie werkt,  mits je de deuren openzet voor anderen. Dan gaat het circulaire wiel draaien.

Bekijk ook

Cookie-instellingen