Samen de openbare ruimte vormgeven

05-09-2017

Deze zomer fotografeerde Stadswerk vijf gemeentelijke professionals die op onze jaarthema’s betrokken zijn bij een aansprekend en inspirerend project. Zoals Micha Giltay (accountmanager Openbaar Domein, gemeente Nieuwegein) die met wijkbewoners de realisatie van een speeltuin vormgaf.

Het is het idee achter het Stadswerkjaarthema ‘Overheidsparticipatie’. Overheden proberen steeds meer aan te sluiten bij de energie die er bij bewoners is, in straten, buurten, wijken en dorpen. Gemeenten denken daarbij in mogelijkheden en durven verantwoordelijkheden met bewoners te delen.

Niets mogelijk
Zoals in de wijk Batau Noord in Nieuwegein. Daar beheren sinds juli bewoners, samen met de gemeente, de speeltuin aan de Landmansweide/Vogelaarsweide. Deze speeltuin is ontstaan door initiatief van de wijkbewoners en geheel in eigen beheer ontworpen en neergezet. Ook wordt de speeltuin door bewoners zelf onderhouden. Jeffrey Smoorenburg is één van de initiatiefnemers. Jarenlang is hij bezig geweest, maar in het begin liet de gemeente het nog vaak afweten; financieel was er niets mogelijk. Hij bleef zoeken naar mogelijkheden en met succes.

Eigen beheer
Hij kreeg de gemeente over de streep met het idee alles in eigen beheer te gaan doen. Het leverde een nieuw project op binnen de gemeente Nieuwegein. Hij kreeg een budget van 6.000,- euro en mocht het verder zelf allemaal regelen, ook de onderhandelingen met de leveranciers en het wijknetwerk, want ook zij leveren allemaal een bijdrage. En met resultaat: de speeltuin staat er, is geopend en wordt fanatiek gebruikt. En onderhouden! Het resultaat van bewoners die de verantwoordelijkheid voor hun leefomgeving willen nemen en een gemeente die deze verantwoordelijkheid durft te delen.

Bekijk hier het filmpje van de opening. Weten wat Stadswerk allemaal op dit thema doet? Klik dan hier.

Bekijk ook

Cookie-instellingen