Volgende stap in Smart Cities in Den Haag

26-09-2017

De gemeente Den Haag en het CBS gaan vanaf vandaag samenwerken in een CBS Urban Data Center (UDC). Zo kan de gemeente beter gebruikmaken van beschikbare data en betere oplossingen vinden voor maatschappelijke opgaven als armoede en veranderingen in de zorg.

De gemeente heeft veel lokale data verzameld. Deze data combineren met data van het CBS levert nieuwe waardevolle informatie op. Het CBS loopt wereldwijd voorop in het gebruik van registers en het koppelen van data op persoonsniveau.

Onderzoek naar armoede
Armoede, in het bijzonder bij kinderen, is het eerste vraagstuk waar de gemeente zich in het UDC op richt. Den Haag voert een uitgebreid en actief armoedebeleid en hield zich de laatste jaren bezig met ondersteuning aan kinderen met risico op armoede. Dit werd gedaan met fondsen voor schoolkosten en de Ooievaarspas. De gemeente wil graag meer weten over de achtergrondkenmerken en leefsituatie van deze kinderen en meer zicht krijgen op de hoeveelheid kinderen die in aanmerking komen voor hulp. Zij zijn soms lastig op te sporen, bijvoorbeeld als gezinnen een extreem laag inkomen hebben, maar geen uitkering ontvangen. Het UDC kan helpen om deze informatie te achterhalen.

Officiële opening UDC Den Haag
Het Urban Data Center gaat vandaag officieel van start. Dan wordt ook de werklocatie geopend en worden de resultaten gepresenteerd van het onderzoek naar armoede, dat momenteel in de vorm van een eerste pilot loopt. De resultaten worden zodra het onderzoek is afgerond ook op denhaag.nl gepubliceerd. Het UDC in Den Haag is het derde in Nederland. Eerder gingen de gemeente Eindhoven en de Regio Groningen soortgelijke samenwerkingen aan met het CBS

Ook een volgende stap zetten in Smart Cities?
Bekijk hier hoe Stadswerk je erbij kan ondersteunen. 

Bekijk ook

Cookie-instellingen