We feliciteren Den Haag met titel 'Groenste stad'!

27-09-2017 {0} reacties

“Den Haag verkozen tot groenste stad, maar zit daar misschien een luchtje aan?’” kopt de Volkskrant vandaag. ‘Een luchtje’ suggereert nogal wat. Maar wat blijkt? Een Haags Groen Links-raadslid, niet heel bekend met de competitie Entente Florale, stelt vragen en de Volkskrant verhoogt de zuurgraad.

De vragen van raadslid Kapteijns waren niet eens van dien aard dat de Volkskrant voor een dergelijke kop had hoeven kiezen.

Entente Florale
Kapteijns kende namelijk delen van de stad die niet zo groen waren. En scoorde Den Haag in andere groene wedstrijden niet juist minder goed? Waarom deden er maar vier steden aan de competitie mee en was er betaald om mee te doen? De antwoorden waren simpel. Daar kwam de Volkskrant zelf achter, want het zocht, zoals het een kwaliteitsmedium betaamt, contact met Entente Florale. Daar hoorde de krant dat de jurering een dermate serieuze en tijdrovende klus is, dat ieder jaar maar gekozen wordt voor een beperkt aantal kandidaten. Verder is Entente Florale geen wedstrijd waarbij de gemeente met het meeste groen wint, maar de gemeente die op de beste wijze het groenbeleid vormgeeft en participatie van bewoners stimuleert en faciliteert. En de gemeente betaalt een paar duizend euro voor deelname, onder andere voor de analyse van de jury en het uitgebreide juryrapport met aanbevelingen waar de gemeente direct mee aan de slag kan.

AD maakt het nog bonter
Het Algemeen Dagblad maakt het nog bonter. Het laat twee groene activisten vertellen over bomen die de gemeente heeft gekapt ten faveure van toerisme; een belangrijke economische pijler van de gemeente. Ook dit medium belt vervolgens met Entente Florale, dat opnieuw rustig uitlegt dat het niet gaat om het aantal bomen, maar ook om groen beleid en kwalitatieve keuzes. Dat het meedoen van 'maar' vier gemeenten te maken heeft met de stevige juryklus en dat gemeenten de 6.000 euro deelnamekosten onder andere betalen voor het uitgebreide juryrapport, waar ze in de markt, bij een adviesbureau, een veelvoud voor waren kwijt geweest. Het AD contacteert zelfs wethouder Boudewijn Revis die uitlegt hoe Den Haag in nieuwe projecten groen direct aan de voorkant van het proces meeneemt en nieuw groen samen met bewoners vormgeeft. Desalniettemin meent de krant dat het een gelijkspel is tussen activisten en gemeente, omdat activisten vinden dat 'iedere boom die verdwijnt er één teveel is, hoeveel er ook voor terugkomen'. Het 'gelijkspel' leidt tot de kop "Die titel is echt belachelijk". 

Belang van groen
Zowel de Volkskrant als het AD zijn keurig te woord gestaan door Entente Florale. Het raadslid en de Haagse activisten hebben hart voorn groen, maar bleken niet op de hoogte van de ins and outs van de competitie.  Ze zien wel dat er 'andere steden zijn met meer groen' en vinden 'iedere gekapte boom er één teveel'. Het is voor de beide media voldoende voor suggestieve koppen boven de artikelen. Stadswerk betreurt dit, maar vindt het vooral een gemiste kans. Het had de dagbladen misschien meer gepast de verkiezing van Den Haag niet in een welles-nietes artikelen te gieten, maar aan te grijpen om het licht te laten schijnen op de waarde van groen. Voor de leefbaarheid en gezondheid, het aangezicht van een stad of dorp, het tegengaan van hittestress, het bergen van hemelwater en het afvangen van CO2. Deze artikelen hadden lezers kunnen inspireren en andere gemeenten kunnen aanmoedigen het goede voorbeeld te volgen. De dagbladen hadden in beeld kunnen brengen hoeveel gemeenten momenteel al werk maken van het vergroenen van steden en dorpen, hoe ze dat doen en hoe ze daar inwoners bij betrekken. Wij denken dat het meer recht had gedaan aan de prestaties van Den Haag en de inzet van alle mensen bij Entente Florale. En we denken oprecht dat Volksrant- en AD-lezers hoopvolle, gedegen stukken prefereren boven onnodige stemmingmakerij.  

Bekijk ook

Cookie-instellingen