Wat we kunnen leren van Dutch Design Week

26-10-2017

Alles kan tegenwoordig gemeten worden in cijfers. Maar wat kun je er tastbaar mee, bijvoorbeeld in de openbare ruimte? Bossche Studenten Communication & Multimedia Design (CMD) verwerkten big data in tastbare objecten tijdens de Dutch Design Week. Kunnen we er iets van leren?

Studente Sifra van Dalen legt uit dat Big data al best lang bestaan, maar voor veel mensen een nog onbekend fenomeen is. Het helpt je inzichten te krijgen in bepaalde onderwerpen en thema’s. De studenten laten zien dat big data niet alleen maar cijfers zijn.


Van geluidsdata naar tegels
Data kun je namelijk vertalen naar design, naar driedimensionale en tastbare objecten. Dat si wat ze doen tijdens de Dutch Design Week. Op verschillende manieren worden gemeten getallen verwerkt. Bezoekerscijfers van de Dutch Design Week veranderen van ‘gewone’ cijfers in tastbare producten. Zo worden met sensorkastjes geluidsdata gemeten, wat vertelt hoe druk het die dag was. Die data worden gevisualiseerd in een tegel. Was het druk? Dan zie je op die tegel veel pieken en is de tegel dikker. Was het rustiger? Dan zitten er meer gaten in de tegel.

Nieuwsgierig?
Wat kunnen we met deze, en andere innovaties tijdens de Dutch Design Week, nou in onze openbare ruimte? Bijvoorbeeld in de ontwikkeling naar Smart cities? Maarten Loeffen schrijft er een artikel over in het nieuwe Stadswerkmagazine, dat begin november verschijnt. Nieuwsgierig geworden? De werken van de CMD-studenten zijn nog tot en met 29 oktober te bewonderen in het Living Lab aan het Ketelhuisplein in Eindhoven.

 

Stadswerk en Smart cities
Weten wat Stadswerk en haar leden doen op het thema Smart cities? Kijk dan hier.

 

Bekijk ook

Cookie-instellingen