Een ‘smart’ verlichte stad

09-11-2017 {0} reacties

Een veilige stad is een goed verlichte stad. Daarom wil de gemeente Rotterdam altijd 98% van de verlichting brandend hebben. Dat betekent: vervangen voordat lampen massaal uitvallen én verspilling tegengaan door goede lampen niet te vervangen. Wat is het goede moment om 110.000 lampen te vervangen?

Uitgangspunt daarbij is dat bewoners en bezoekers altijd moeten kunnen rekenen op een goed werkende openbare verlichting. Voorheen werden de Rotterdamse lampen standaard bij 5% uitval vervangen, meestal na zo’n 5 à 6 jaar. Dit gebeurde in bulk, zowel voor de goedkope als dure lampsoorten. De achterliggende gedachte is dat in de jaren daarna het percentage uitval sneller stijgt.

Handig?
Rotterdamse beheerders gingen op zoek naar mogelijkheden om kosten te reduceren, terwijl toch 98% van de lampen zou blijven branden. Ze vroegen zich onder andere af of het wel handig was om de dure lampen (die gemiddeld ongeveer 10 keer zo duur zijn als de goedkopere soorten) in bulk te vervangen en niet individueel bij een storing. Op basis van ervaringen en berekeningen gooiden zij het zo’n drie jaar geleden over een andere boeg.

Op zoek naar de juiste maatregel
Met assetmanagement weegt de gemeente kosten, risico’s en prestaties tegen elkaar af. Er wordt gezocht naar de maatregel met het meeste rendement voor de stad. Hierbij wordt niet alleen gekeken naar kosten en techniek. Ook de effecten op de Rotterdamse kernwaarden (de bredere doelstellingen van de stad) worden meegenomen in de afweging. Denk aan veiligheid, kwaliteit leefomgeving, imago en weerbaarheid. Of en hoe deze zoektocht uiteindelijk is geslaagd, leest u hier. Daar kunt u uzelf ook opgeven voor de nieuwsbrief AssetAlert van de gemeente!

Bekijk ook

Cookie-instellingen