Het nieuwe denken over stadsverwarming

14-11-2017

Is stadsverwarming, waarbij huizen worden verwarmd door water van 70 graden uit een elektriciteitscentrale, altijd de duurzaamste oplossing? De Amsterdamse gemeenteraad denkt van niet. Zeker moderne, goed geïsoleerde huizen kunnen met een warmtebron van een lagere temperatuur wel uit.

Het denken over stadsverwarming is veranderd. We moeten van het aardgas af en niet iedere woning heeft zijn eigen gasgestookte cv-ketel nodig, maar stadsverwarming is niet overal het beste alternatief. En zeker niet in nieuwe woningen die met moderne isolatie en vloerverwarming met een veel minder warme bron uitkunnen.

Duurzame bronnen
Om die reden dienden Marijn Bosman (D66), Jasper Groen (GroenLinks) en Tjakko Dijk (VVD) een motie in die de Amsterdamse gemeenteraad vorige week unaniem heeft aangenomen. Dus: wel een warmtenet voor alle nieuwbouwprojecten, maar dan alleen met warmte van een lagere temperatuur. En de bronnen moeten duurzaam zijn; de warmte uit fossiel gestookte elektriciteitscentrales heeft zijn beste tijd gehad.

Bekijk ook

Cookie-instellingen