Smart afval inzamelen in Rotterdam

23-11-2017

In Rotterdam schieten de smart city toepassingen als paddenstoelen uit de grond. Binnenkort geven de afvalcontainers er dankzij sensoren zelf aan wanneer ze bijna vol zijn. Deze informatie komt vervolgens automatisch terecht in de routeplanning van de chauffeurs.

De ‘automatische vulgraadmeting’ in combinatie met dynamische routeplanning’ is slim, efficiënt en een mooi voorbeeld van risico gestuurd beheer.

Verontrustend positief
Bob Brussen is manager Inzameling van de gemeente Rotterdam: “De chauffeurs rijden hun vaste routes, maar veel containers zijn op het moment dat ze aan de beurt zijn nog niet vol. Daarom zijn we in 2015 een pilot gestart met het legen van papiercontainers in Rotterdam-Zuid op basis van vulgraadmeting. Met ‘verontrustend positieve’ resultaten”. De nieuwe manier van inzamelen bleek betrouwbaar en efficiënt: het aantal inzameldagen kon worden teruggebracht en de containers waar de chauffeurs langs werden gestuurd waren gemiddeld voor driekwart vol. “Vulgraadmeting en dynamische routeplanning zorgen ervoor dat wij daar zijn waar het nodig is en dat de workloadgelijkmatig wordt verdeeld.”

Slimme informatie
Het systeem kan ook voorspellen. Als een container nog maar voor 60% vol is, maar naar verwachting de volgende dag voor 80%, dan wordt deze toch automatisch opgenomen in de route. En op basis van mee te geven kaders, wordt het legen van containers aan drukke doorgaande routes niet in de spits gepland, zodat de stad bereikbaar blijft. Daarnaast meten de sensoren in de containers behalve volume ook warmte (brand), nuttige informatie voor de Rotterdamse beheerders. En zo staat Rotterdam aan de vooravond van een grote omslag: van vaste ophaalschema’s naar dynamische schema’s met slimme informatie.

Meer lezen? Of je aanmelden voor het Rotterdamse #AssetAlert? https://www.rotterdam.nl/werken-leren/assetmanagement/2017-11-20-Smart-City-Rotterdam-haalt-het-afval-voortaan-slimmer-op.pdf

Bekijk ook

Cookie-instellingen