Eerste vijf Bijvriendelijke gemeenten bekend!

30-11-2017

De gemeenten Leiderdorp, Leiden, Zoetermeer, Zoeterwoude en Alphen aan den Rijn hebben tijdens het seminar Bijvriendelijke gemeente op 28 november in Amersfoort, de eerste titelborden ‘Nederland Zoemt Bijvriendelijke gemeente’ ontvangen. Dit voor hun groenbeheer dat de wilde bij ondersteunt.

En dat is belangrijk, want het gaat niet goed met de bij. Ook voor ons heeft dat grote gevolgen, want 80% van de eetbare gewassen is afhankelijk van bestuiving.

Samenwerken
De vijf gemeenten werken aan bijvriendelijk beheer onder de noemer Groene Cirkel Bijenlandschap. Zij werken daarbij samen met bewoners, agrariërs, terreinbeheerders, bedrijven, wetenschap en overheidsinstanties aan een bloemrijk netwerk voor bijen. Ook zijn er zeven bestuurders uit het hele land aangetreden als ambassadeurs van deze nieuwe landelijke campagne Nederland Zoemt: Laila Driessen (burgemeester Leiderdorp), wethouders Jacqueline van Dongen (Zwijndrecht), Paul de Beer (Breda), Joost Reus (Culemborg), Menno Tigelaar (Amersfoort) en Gert-Jan Krabbendam (Maastricht) en Frank van Hulle (Terneuzen).

Bijvriendelijk groenbeheer voor voedsel en nestgelegenheid
De wilde bij heeft vooral een gebrek aan voedsel en nestgelegenheid. Bijvriendelijk beheer creeërt structureel betere levenskansen voor wilde bijen. Gemeenten spelen daarbij een grote rol, zowel in het beheer van openbaar groen, als bij het enthousiasmeren van bewoners en ondernemers om tuinen en bedrijfsterreinen bijvriendelijk in te richten en te onderhouden. Zij kunnen erkenning krijgen als Bijvriendelijke gemeente. Nederland Zoemt wil komende jaren gemeenten daarbij ondersteunen met bomen, regio-specifieke kennis, educatie en acties rond de wilde bij.

Bijenhotel
Bewoners kunnen ook zelf een bijdrage leveren aan het in stand houden van de wilde bij door in hun tuinen het jaar rond bloeiende drachtplanten te planten, een bijenhotel te plaatsen of een stapeltje stenen of takken in een hoekje en een plekje om te drinken. Een voordeel van wilde bijen: ze steken niet. Ze geven ook geen honing. En ook de honingbijen profiteren van al het ‘reddingswerk’.


Meer informatie over Nederland zoemt vindt u hier.

 

Bekijk ook

Cookie-instellingen