Deelnemers Groencompetitie 2018 bekend

14-12-2017

In 2018 nemen zeven gemeenten deel aan de Nationale Groencompetitie van Entente Florale. In de categorie grote gemeenten zijn dat Huizen, Leiderdorp, Wageningen en Edam-Volendam, in de categorie kleine steden en dorpen Bronckhorst, Zuidwest Friesland (kern IJlst) en Voorst (kern Twello).

Tijdens de startbijeenkomst op 17 januari in Lisse krijgen de deelnemers belangrijke informatie over de jurering en begeleiding.

Klimaatadaptatie en Groene Metropool
In 2018 zijn de uitgangspunten van het Deltaplan Ruimtelijke Adaptatie (DPRA) in de criteria verwerkt. Via de competitie laten Entente Florale Nederland en DPRA zien hoe deelnemende gemeenten groen als oplossing kunnen inzetten op klimaatverandering. Staatsbosbeheer streeft met de Groene Metropool naar een sterk groen woon- en vestigingsklimaat. Afgelopen jaren is de invloed van aantrekkelijk groen op het woon- én vestigingsklimaat in stedelijke netwerken steeds duidelijker aangetoond. Entente Florale weegt vanaf volgend jaar de actuele inzichten over dit onderwerp mee in de competitie. Het doel van Groene Metropool is het aanleggen van een groenblauw netwerk met stevige knooppunten in stad en land dat als een nutsvoorziening alle huizen bedient.

Juryanalyse
Na afloop van de competitie ontvangen de gemeenten een integrale juryanalyse met praktische tips, aanbevelingen en adviezen waar gemeenten direct mee aan de slag kunnen. Deze analyse biedt gefundeerde argumenten om het groen, en de waarde daarvan, nog beter op de kaart te zetten richting politiek, lokale overheid, bewoners en bedrijven. Gemeenten kunnen dus inhoudelijk hun voordeel doen door deel te nemen aan deze wedstrijd. Dat was ook een belangrijke reden voor de winnaar van 2017, de gemeente Den Haag, om mee te doen. Op de foto neemt wethouder Boudewijn Revis de prijzen in ontvangst. 

Meer informatie?
Voor meer informatie bezoekt u de website van de Groencompetitie. Ook kunt u contact opnemen met Roel van Dijk, secretaris van Entente Florale en Operatie Steenbreek, via rvdijk@ententeflorale.nl of 06-49871008.

Bekijk ook

Cookie-instellingen