Trend: sporten in openbare ruimte

15-01-2018

Sporten doe je in de openbare ruimte. Het is een opvallende nieuwe trend in sportparticipatie. Voordeel van de openbare ruimte is dat er niet of nauwelijks accommodaties nodig zijn, iedereen kan eraan meedoen op elk moment van de dag terecht. Vrijheid, blijheid; dat is het ‘nieuwe’ sporten!

Een voorbeeld hiervan is suppen, staand peddelen op een surfplank. Je hebt er alleen water, een surfboard en een peddel voor nodig. Je hebt er geen specifieke kracht of technieken voor nodig, dus het is geschikt voor jong voor en oud.

Inzet nieuwe technieken
In andere gevallen, zoals bij het populaire Bootcampen, breakdance, pleintjesbasketball en -voetbal en skateboarden, biedt de openbare ruimte letterlijk de speelruimte. De inzet van technologie kan mensen actiever laten worden of een sportactiviteit in het dagelijks leven vlotter laten verlopen. Zo heeft Springlab uit Utrecht een aantal projecten bedacht die het dagelijks sporten in de openbare ruimte makkelijker maken en dichter naar de mensen toebrengen. Met het verkeerslicht ‘Flo’, die inmiddels in Utrecht is toegepast, wordt fietsen door het centrum bijvoorbeeld een stuk prettiger. Moontrees is een ander voorbeeld; een combinatie tussen een videogame en een bordspel, in de vrije natuur. Het is door iedereen te gebruiken, op elk moment. Het spel is al toegepast bij Klimbos Veluwe in Apeldoorn. Ook de klimbosexploitant ziet de meerwaarde van de technologie om via deze innovatie de sportparticipatie in de toekomst te kunnen vergroten.

Meer informatie?
Lees het hele artikel over het Internationaalkenniscafé dat Kenniscentrum Sport eind november 2017 organiseerde in Eindhoven, speciaal voor deelnemers uit de hele wereld aan het Play the Game congres.

Bekijk ook

Cookie-instellingen