Stagiairs bouwen mee aan assetmanagement

25-01-2018

Een analyse van de storingen in de Rotterdamse parkeervoorzieningen om ze daarmee uiteindelijk gericht te kunnen verminderen. Dat is in een notendop de opdracht van Zakaria Kadaoui en Chahid Ajarai, derdejaarsstudenten Technische Bedrijfskunde aan de Hogeschool Rotterdam.

Met het in kaart brengen van de impact van een storing bouwen zij verder aan de basis van het risicogestuurdbeheer van de parkeervoorzieningen. “Want de ene storing is de andere niet.”

Top-10
Sinds 2016 worden de Rotterdamse parkeervoorzieningen beheerd volgens assetmanagement. De strategie draagt bij aan het vinden van de juiste balans tussen kosten, prestaties en risico’s. En de Rotterdammer kan rekenen op goed functionerende parkeervoorzieningen. Regelmatig biedt de gemeente Rotterdam plek aan stagiaires. Zakaria Kadaoui en Chahid Ajarai begeven zich sinds enkele maanden in de wondere wereld van het parkeren. Hun opdracht begint met een slimme analyse van data. Zakaria: “Per jaar komen er ongeveer 15.000 meldingen over de parkeervoorzieningen binnen. Wij kwamen tot een top-10. Het klem zitten van de parkeerkaart komt het meeste voor, gevolgd door papier dat op is. Maar ook netwerkstoringen kunnen voor veel overlast zorgen.” Chahid: “Een andere conclusie is dat de meeste meldingen over het straatparkeren gaan, maar dat de meldingen over het garageparkeren vaak ingewikkelder zijn. Bovendien is niet iedere melding een storing.”

Kans x gevolg
In het vervolg van hun stage gaan de studenten de risico’s van de storingen nader bepalen en wordt een plan van aanpak gemaakt. Want waar zet je als eerste op in? Zakaria: “Door de kans dat iets voorkomt te vermenigvuldigen met het gevolg (kans x gevolg), wordt duidelijk welke storingen de gemeente zoveel mogelijk zou moeten voorkomen. Een storing kan heftig zijn, maar slechts sporadisch voorkomen; of weinig gevolgen hebben, maar zo vaak voorkomen dat het toch zinvol is hierop in te zetten met beheermaatregelen.”

Meer informatie?
Hier leest u het hele artikel. Rotterdams assetmanagementnieuws automatisch in uw mailbox ontvangen? Meld u dan online aan voor de #AssetAlert.

Bekijk ook

Cookie-instellingen